Het passiefhuis van onder tot boven

Het passiefhuis is een verbeterde versie van de EPB- en lage energiewoning. Het is een comfortabel en heel energiezuinig gebouw, zowel in de zomer als in de winter. De warmteverliezen zijn zo laag dat er geen conventionele verwarming nodig is. Er is ook geen actief koelingsysteem nodig om in de zomer van een aangenaam binnenklimaat te genieten.

Het resultaat: uw totale energieverbruik is zomaar even 75% lager dan bij een traditionele nieuwbouwwoning gebouwd volgens de huidige standaarden. Bovendien helpt u de opwarming van de aarde te bestrijden.

Meer weten over het massief passiefhuis? Klik hier.

De 3 basiscriteria van een passiefhuis:

Netto energiebehoefte voor ruimteverwarming is kleiner dan of gelijk aan 15 kWh/m² per jaar.
energiekerngetal ≤ 15 kWh/m².jaar

Bezoek Recticel Insulation
tijdens volgende beurzen
meer info  
Alle info op onze blog over het eerste gecertificeerde massief passiefhuis in Bottelare
www.massiefpassief.be 

Het gebouw is voldoende luchtdicht.
luchtdichtheid n50 ≤ 0,6h-1

 
Download hier onze
passiefhuis brochure 
 
Bekijk hier onze passiefhuis
referenties 

Temperatuur stijgt niet meer dan 5% van het jaar boven den 25° C. Zo vermijdt u oververhitting in de zomer.
oververhitting ≤ 5%/jaar

 
Vraag vandaag nog uw
documentatie met de post 
 
Raadpleeg hier onze
bouwdetails 

Aan deze eisen voldoen, is enkel mogelijk met behulp van volgende zes stappen:

1. Maximaal isoleren
Een passiefhuis is zo goed geïsoleerd dat er slechts een vermogen nodig is van 10W/m² of 2000W voor een huis van 200 m². Dat is het vermogen van een gewoon strijkijzer. Dit is het resultaat van een hoge isolatiegraad van de volledige bouwschil.
Daarvoor is zo'n 20 cm polyurethaan isolatieplaten van Recticel Insulation (PUR/PIR isolatie) nodig in de vloer, 16 à 18 cm in de muren en 16 à 20 cm in het dak. De ramen bestaan uit drievoudige beglazing met thermisch onderbroken schrijnwerk (0,8 W/m²K).
maximaal isoleren
2. Beperking van de warmteverliezen
Een constructie zonder bouwknopen is cruciaal voor een passiefhuis. Deze bouwknopen leiden immers tot warmteverliezen, een hoger energieverbruik en een lager wooncomfort. Bovendien zijn ze erg vatbaar voor condensatie en bijgevolg schimmelvorming. Een doorlopend isolatieschild is dan ook essentieel, waarbij vloer-, spouw- en dakisolatie één geheel vormen.
beperking van de warmteverliezen dankzij een goede luchtdichtheid
3. Een optimale benutting van passieve warmtewinsten
Naast het vermijden van warmteverliezen moeten de warmtewinsten voor een passiefhuis zo groot mogelijk gehouden worden om het verwarmingsverbruik te
beperken. Een groot deel is afkomstig van de zon.
een optimale benutting van passieve warmtewinsten dankzij de zon

4. Gebruik van een hoogrendementsbalansventilatie met warmterecuperatie

Anders dan in een traditionele woning, wordt er voortdurend geventileerd in een passiefhuis. Twee ventilatoren voeren continu verse lucht aan in de droge ruimtes en voeren vervuilde lucht af uit de natte ruimtes. Een filter zorgt voor gezonde, onvervuilde lucht. Dankzij de warmterecuperatie wordt tot 90% van de warmte uit de afgevoerde lucht gerecupereerd. Van groot belang is dat beide luchtstromen in balans zijn, vandaar de term balansventilatie.

 

gebruik van hoogrendementsbalansventilatie met warmterecuperatie
5. Efficiënte huishoudapparaten
Om het electriciteitsverbruik te verminderen wordt in een passiefhuis gekozen voor energieefficiënte huishoudapparaten met A+ label. Daarnaast zorgen energiezuinige verlichting en het beperken van stand-by functies voor een opmerkelijke energiebesparing.
efficiënte huishoudapparaten
6. Duurzame energieopwekking: een extra interessante richtlijn voor passiefhuis
Uw woning is goed geïsoleerd en uw energieverbruik is 75% lager dan in een traditionele woning? Schitterend. Maar het kan nog voordeliger worden met hernieuwbare energie. Een van de belangrijkste duurzame energiebronnen is
zonne-energie die elektriciteit of warmte kan opwekken.
duurzame energieopwekking: een extra interessante richtlijn voor passiefhuis

De voordelen van een passiefwoning op een rijtje:

 

  • Rationeel gebruik van fossiele brandstoffen
  • Vermindering CO2-uitstoot
  • Energiebesparing
  • Lagere energiefacturen
  • Hoog wooncomfort
  • Betere luchtkwaliteit
  • Betere lichtinval
  • Betere akoestiek

Hoe wordt een woning aan de passiefhuisnorm getoetst?

 

Die norm wordt zowel in het voorontwerp als tijdens en na de uitvoering berekend in het PassiefHuis ProjecteringsPakket (PHPP). Deze spreadsheet is bovendien een nuttig hulpmiddel bij het oplossen van projectgebonden uitdagingen die zich tijdens het ontwerp voordoen. U kunt een PHPP verkrijgen bij het Passiefhuis Platform in Berchem. Zo kan het ontwerp van de woning bijgestuurd worden tot het meest energiezuinige resultaat. Zo krijgt u op voorhand een idee van de energiezuinigheid van uw woning die wordt weergegeven in het energiekengetal.

Print Send to friend