Lage energiewoning met sarkingdak (Sleidinge)

Terug naar overzicht

In juli 2010 werd in de landelijke omgeving van Evergem-Sleidinge de laatste hand gelegd aan een duurzame, vrijstaande eengezinswoning. Een oud huis dat werd herbouwd op een andere plaats. Aangezien de energieprestaties van deze nieuwbouwwoning voor de bouwheer van doorslaggevend belang waren, kozen hij en architect Sandy De Bruycker van het Studiebureau voor Architectuur en Energie voor een sarkingdak.

Sarkingdak voor ideale isolatiewaarde

Architect Sandy De Bruycker: “Aangezien het om een lage-energiewoning onder een zadeldak gaat, moest het warmteverliesoppervlak daar met zorg worden aangepakt. Om een performante luchtdichtheid en isolatiewaarde
te verkrijgen, werd geopteerd voor een sarkingdak. De dakisolatie moet dan immers niet onderbroken worden door de houten dakstructuur. Alle dragende muren en de betonnen vloerconstructie van de dakverdieping
werden eerst uitgevoerd. Aansluitend werd het buitenschrijnwerk geplaatst en vervolgens de Eurowall® spouwisolatie, het daktimmerwerk en de dakisolatie. Het gevelsteenmetselwerk werd slechts in de laatste fase uitgevoerd: een kentering in de Vlaamse bouwpraktijk maar broodnodig  om tot gecontroleerde resultaten te kunnen komen.” Voor het sarkingdak werd resoluut voor Powerroof®-dakisolatie gekozen: “Voor dit soort toepassing is Powerroof® een optimaal
product. Het is een duurzaam isolatiemateriaal dat zich bijzonder makkelijk laat verwerken, met een uitstekende lambda-waarde en een handige tand-en-groefverbinding.”

Uitmuntende energieprestaties

Voor het ontwerp van het sarkingdak werd niet over één nacht ijs gegaan. “De grootste uitdaging was om ter hoogte van de dakoversteken een continue én luchtdichte aansluiting van de dakisolatie met de muurisolatie te maken. Hiervoor werden vooraf de nodige detailleringen opgemaakt, die op de werf grondig werden besproken. Dat leidde tot een demouitvoering, waar alle betrokken partijen inspraak hadden. Achteraf liet de aannemer weten dat alles perfect kon
worden uitgevoerd.” Ook de bouwheer was in zijn nopjes. “De eigenaar liet mij weten dat de woonervaring en het comfort in deze woning totaal verschillen van zijn eerdere woning, die hij begin jaren ‘70 had gebouwd. Geïnspireerd door zijn nieuwe woning volgt hij de nieuwste evoluties en technieken op de voet, en een bezoek aan de tellers van de nutsvoorzieningen is voor hem voortaan een amusante bezigheid! En aangezien hij door zijn bouwkeuzes in aanmerking komt voor tal van fiscale voordelen, zal hij ook zijn belastingbrief met heel wat meer plezier openen.”

Technische fiche:

Architect: Sandy De Bruycker,
Studiebureau voor Architectuur en
Energie - Oostakker
Aannemer: Patrick Normandie - Lede

Gerelateerde producten

Print Send to friend